Грижа за интериорните врати
Полезно

Какви грижи да положим за нашите вратите?

Грижата за интериорните врати не е никак трудна и затова е добре да се информирате какво да избягвате, да правите и да се вслушате в съвети от производителите. Правилната грижа за такава повърхност е предотвратяване на дълбоко замърсяване, премахване на драскотини, боядисване при продължителна употреба и редовно почистване.

Предотвратяване на замърсяването

За почистването е забранено да се използват агресивни почистващи препарати, които съдържат алкохол. Те могат да доведат до обезцветяване и малки драскотини. Веществата в състава на такива средства при взаимодействието си с лака, засягат повърхността на дървения материал. В почти всеки един магазин за врати биха ви препоръчали да използвате топла вода и мека кърпа. Нанасянето на детергенти трябва да се случва изключително рядко, например по време на основното почистване на помещението.

Премахване на надрасквания

За да се премахнат повреди и драскотини или износено покритие, може да се използва цветен или прозрачен лак за мебели. Най-добре да се третира с прозрачни средства, които да се нанасят с тънък слой върху повреденото място. Ако надраскването е значително, вероятно ще се наложи да нанесете лак по цялата повърхност. А за предотвратяване на драскотини и подобряване на външния вид на вратите при продължителна употреба, можете да използвате лак, съдържащ восък, който се нанася върху цялото крило.

Врата

Боядисване на врати

Интериорните врати могат да бъдат боядисани. Първо трябва да отстраните всички неравности и пукнатини с грунд. За боядисване на интериорни врати, най-добрият вариант е да се използват бои на водна основа. Ако трябва да боядисвате вратата в помещение с висока влажност, е нужно да използвате водоустойчива боя. Но е по-добре да се консултирате със специалист по този въпрос, за да не се развали покритието на вратата.

Общи препоръки – грижа за вратите

Не е необходимо всеки ден да миете цялата повърхност на вратата, но трябва редовно да чистите дръжката. Това е най-мръсното място и не само по отношение на частици мръсотия, но и на патогени. Дръжката на вратата е един от най-опасните носители на различни заболявания, затова е силно препоръчително ежедневно да се избърсва с антисептичен разтвор. За отстраняване на петна от мазнини, също е подходящ разтвор с алкохолно съдържание и мека тъкан.

След дълъг период вратите могат да започнат да издават неприятни звуци. В този случай е необходимо да се смажат ключалките и пантите с масло. В идеалния случай не е нужно да чакате появата на проблема, а редовно да смазвате движещите се части с масло, поне веднъж на всеки шест месеца.

Възможно е също да се появят вдлъбнатини или стърготини върху повърхността. Можете да решите този проблем със специален лак или полиращо средство. В случай на значителни повреди, средството трябва да се нанесе върху цялата врата, като се обърне специално внимание на повредата и да се образува еднаква повърхност по цялото крило.

Безопасен лак

Използването на лак е от голямо значение за правилното поддържане на покритието на вратата. Използването на това средство предпазва от петна, влага, вода и химични съставки, които се използват по време на почистването. Нанасянето на лак ще прикрие незначителните повърхностни дефекти под формата на грапавост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *