Gradde SerieAaven Glass Sibiren
Полезно

Факти за вратите

Малко  история
Oт незапомнени времена по време на  земетресение хората са се скривали именно под нея. Касата на която е в състояние да ви защити дори от падащи  бетонни конструкции. Вратата – това е най-надеждната  защита на нашия дом.

Вратата – това е най-надеждната  защита на нашия дом.

Към защитните свойства на вратите, древните хора преписвали и много мистични такива. Те защитават човек от външния свят, от чужди очи и външни сили. Вратите в приказките имат магическа сила и се отварят с  думите като „сим – салавим”. На тях в библейските истории са рисувани знаци, които спасяват израилтяните от Божието наказание над египтяните. Древните Руси съзнателно правели вратите си ниски, за да не изпускат топлината, но вярванията казват, че това е направено, за да накарат гостите да се поклонят пред собствениците на дома.

Врата

Поверия и суеверия

Не всички суеверия са имали практически характер, но във всичко си има „зрънце„ истина. Скърцащата врата в славянските страни се смята за предшественик на нещастия и болести. Ето защо до ден днешен, хората бързат да смажат скърцащите врати, за да се отърват от досадния звук. Това не е изненадващо – високите честоти на скърцащият звук предизвикват у човека чувство на тревожност и безпокойство. При продължително излагане може да предизвика нервно разстройство и безсъние. Нещо, което нашите предци не са знаели, но подсъзнателно са се опитвали да избегнат.

Най-тежката и широка врата –  тя е рожба на нашето съвремие. Монтирана е в националната лаборатория в Ливърмор (лаборатория “Лорънс Ливърмор”).  Масата ѝ е 321 тона и е с дебелина почти 2.5 м. Тази врата предпазва хранилището за лазерни мишени и най–интензивния източник на непрекъснат синтез на неутрони за изграждане на ядрени оръжия. Дебелината и теглото се обясняват с уникалната способност на неутроните свободно да проникват през бронирани бариери. С такава маса вратата изисква мощно електрохидравлично устройство за отваряне. Но специалният дизайн на пантите прави още по-лесно да се отваря ръчно.

Най-безопасните и защитени врати в света  за частно ползване са създадени в Колумбия. Това е огнеупорна, взривозащитена, бронирана врата, която е неподатлива към рязане на метал, има десет заключващи брави с щифтове до 2 см. Устройство за хакване на такава врата все още не съществуват и контролиран вход за къщата може да отнеме до половин час! Вратата е снабдена с биометрична система за контрол на човешката идентичност с пръстов отпечатък и кръвен тест, като камерите за наблюдение изпращат картинка за гости чрез електронна поща, веднага щом натисне бутона за заключване на вратата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *