Фурнирована врата
Полезно

Съвети и трикове за избор на фурнирована врата

В случай, че планирате дългосрочна употреба на вратата, ние Ви съветваме, освен дизайн и цветове, да се основавате и на други важни показатели.

Фирмата-производител има ли сертификати?

Разберете колкото е възможно повече за производителя на избраната от Вас интериорна врата и се консултирайте с продавача за сертификатите. Ако няма сертификати или не са Ви предоставили, е напълно възможно вратите да са изработени по занаятчийски начин и не можете да говорите за каквато и да е гаранция за качество, безопасност на материала и дълготрайност. Наличието на сертификати за конкретни врати е един от утвърдителните отговори в полза на закупуването на фурнирована врата.

Естествен ли е фурнирът?

Внимателно инспектирайте няколко абсолютно еднакви модела на вратите от всички страни, ако моделът и текстурата се повтарят напълно на поне две врати – най-вероятно сте изправени не естествен, а изкуствен фурнир – еко фурнир, ламинат и т.н. Проверете лаковото покритие на вратата – ако има мътни или замъглени участъци, най-вероятно нискокачественото дърво и бояджийството са били използвани при производството.

Проверка на краищата на крилото

Проверката на краищата на крилото на вратата може да Ви каже много. Ако фурнирът може лесно да се вземе с нокът или поне малко се отдалечава от повърхността на платното, откажете се от този модел врати. Най-вероятно вратата е с лошо качество и няма да издържи дълго. След известно време на работа фурнирът ще започне да се „отлепва“ и да се напуква.

Когато разглеждате крайните повърхности, обърнете внимание на геометрията на крилото на вратата. Ако има кривини, така наречените „осем“ – вратите не са били изсушени правилно и с течение на времето геометрията на вратата ще бъде още по-нарушена и в най-добрия случай няма да можете да я затворите.

Отличителната миризма на химия от вратата несъмнено ще Ви разкаже за некачествените бои и лакове, използвани при производството. Това може да причини алергична реакция в бъдеще.

Проверка на диагоналите на крилото

Проверете диагоналите на крилото на вратата – това показва правилното производство и спазването на нормите на процеса. За да направите това, вземете лента и измерете размера на вратата по диагонал от единия ъгъл до другия. Извършете същата операция и за другите два ъгъла. Ако разликата в разстоянията е равна или по-малка от 1 mm – всичко е в ред, ако е повече от 1 mm, тогава най-вероятно вратите са направени с нарушение на процеса, което ще се отрази на дълготрайността на вратата.

Добре ли е закрепено стъклото на вратата?

Ако вратите имат остъкляване – проверете колко плътно са монтирани. Стъклото не трябва да трака в рамката на вратата. Това може да причини напукване на стъклото по време на внезапно затваряне или затръшване. Огледайте самото стъкло – то трябва да е равномерно по цялата повърхност. Проверете повърхността за петна и неравномерно шлифоване. Ако има нередности и петна – това означава, че в производството е използвано нискокачествено стъкло или е произведено в нарушение на технологичните процеси.

Rate this post