Входна врата на къща
Полезно

Правила за избор и монтаж на втората входна дървена врата

Дори най-модерната и добре изолирана метална входна врата не може да гарантира перфектна топлоизолация. Студен въздух може да навлезе в къщата през ключалката и касата на вратата, а самият метал е проводник на студено. Монтирането на втора врата значително повишава нивото на топлоизолация, защото между двата листа се образува въздушна междина, която действа като вид буферна зона.

Благодарение на този слой има:

  • забележимо намалени загуби на топлина;
  • намаляване на студен въздух, влизащ през отвора на ключалката и вратата.

В същото време ако едната ви врата е метална, то като втора входна не е много подходящо да се закупи пак от този тип. За втора е важно едната от двете да бъде именно дървена. Само в този случай можем да очакваме забележимо подобрение на топлоизолацията.

Друго важно предимство на монтажа на втора врата е повишаване на звукоизолацията. За съжаление, входната метална врата със стандартни функции на характеристиките не е в състояние напълно да ви предпази от шума, идващ от стълбището. Много хора се оплакват, че дори зад дебели врати чуват шум от работещ асансьор или съседи, слизащи по стълбите. След монтирането на втората врата нивото на външния шум намалява значително. Това се случва отново поради въздушната междина между двете крила. Самата входна врата също намалява акустичните вълни както на високи, така и на ниски честоти и не позволява на външни звуци да нарушат спокойствието ви.

Втората врата също е ефективна защита срещу миризми. Говорим за най-различни „аромати“, които „отравят” живота на много хора. Това е неприятната миризма на изгоряла храна и цигарен дим от любители, които пушат в стълбището. Обикновената входна метална врата предпазва от проникване на миризми само с 20-30%, следователно жителите на апартамента все още са принудени да ги усещат. Ако монтирате двойни врати, външните миризми ще бъдат блокирани вече на 70-80%. Да, те все още ще се усещат, но не толкова много и само в непосредствена близост до вратата.

Сигурност

И накрая, не забравяйте за сигурността. Уви, дори скъпата стоманена врата, оборудвана с най-модерните брави против взлом, не гарантира 100-процентова защита срещу взлом. Но второто крило на вратата може да бъде истинска изненада за тях. И докато нападателите ще се забъркат с бравите на първата врата, а след това и със заключващите механизми на втората, съседите или други хора могат да ги забележат. Според статистиката апартаментите с двойни врати се ограбват много по-рядко, отколкото с обикновените.

Възможни опции за монтаж

Ако решите да монтирате втора врата в апартамента/къщата, трябва да изберете метода или по-скоро технологията на тяхната инсталация. Има само две такива технологии:

  • монтаж на втора врата в допълнение към първата (едната врата е вече е поставена);
  • демонтиране на старата врата и монтиране на моноблок с две крила и една каса.

В първия случай не е необходимо и двете врати да са от един и същ материал. Вероятно вече имате входна метална врата и в допълнение към нея монтирате втора дървена. Възможна е и обратната ситуация, въпреки че е много по-рядка – до дървената врата е монтирана метална врата.

По принцип процесът на монтиране на втората врата не се различава много от монтажа на първата.

Накратко става така:

  • каса, която обхваща цял зид;
  • на касата е окачено крило;
  • при необходим строителен отвор с поставена вече каса, новата врата се монтира върху нея. Възможно е и да се наложи част от старата каса да се зареже, за да може да се монтира новата Ви врата.

За фиксиране на врата освен монтажни болтове се използва специална монтажна пяна.

Много е важно общите размери на втората врата да съответстват на първата. Ако се различават е възможно да не изглежда равномерен. Отстрани няма да изглежда естетически добре.

Най-удобно е да монтираме готов моноблок от две крила. В него по правило и двете врати са изработени от един и същ материал – метал или дърво. Крилата са окачени на обща каса и са идеално оразмерени една за друга.

Дали двете врати ще се комбинират помежду си в цвят и материал за декорация е избор на всеки конкретен клиент. Но изглежда по-естетично, когато и двете крила са проектирани в един и същ стил.

2/5 - (1 vote)